Honnan jön a fogalom: Passzívház?

A passzívház koncepció a németországi Darmstadtban született.
A passzívház követelmények összefoglalják mindazon jellemzőket, melyek egyidejűleg egy épület energiahatékony, komfortos, gazdaságos és környezetbarát megvalósításához szükségesek. A passzívház nem egy típusmegjelölés, hanem egy energiatakarékos építési koncepció, az épületburok minőségbiztosítási koncepciója.
Azokat az épületeket nevezzük passzívháznak, melyek megfelelnek a darmstadti Passzívház Intézet hivatalos minősítési rendszerének.

Mi is az a passzívház?

A passzívház az alacsony energiaigényű házak továbbfejlesztett változata.
Míg az épület hőveszteségeit minden irányból csökkenteni igyekszik, addig párhuzamosan a hőnyereségek növelésére törekszik.
Milyen eszközöket használ ennek elérésére?
Extrém vastag hőszigetelés, hőhídmentes , háromrétegű üvegezésű nyílászárók, légtömör kialakítás, hővisszanyerős szellőztető rendszer, hőhídmentes épületszerkezet, a tájolásból adódó szoláris nyereség kihasználása. Ezek mind megkerülhetetlen passzívház elemek.

Mit jelent a hőveszteségek csökkentése?

 • olyan vastag hőszigetelést a külső , határoló szerkezeteken, amely az adott szerkezetre az U≤ 0,15 W/(m2K)hőátbocsátási tényezőt teljesíteni tudja
 • olyan nyílászáró szerkezetek alkalmazását, melyek U≤ 0,8 W/(m2K) hőátbocsátási jellemzővel bírnak, és ez az érték a nyílászárók beépítése után is legfeljebb U≤ 0,85W/(m2K). Ez speciális, hőhídmentes tokszerkezetet és háromrétegű üvegezést jelent.
 • hőhídmentes épületet, ami azt jelenti, hogy az épületet körülölelő hőszigetelő burok folytonos.
 • légtömör kialakítást, mely azt az energiapazarló légcserét küszöböli ki, amit a nyílászárók beépítésénél, gépészeti vezetékek átvezetésénél, tetőrészletek…stb. helytelen kialakításánál keletkező rések okoznak.
 • a hővisszanyerős szellőző-berendezés folyamatos üzeme során a kidobott levegőből visszanyeri azt a hőt, amivel a beszívott friss levegőt előmelegíti, így a fűtést csupán néhány fokos hőmérsékletkülönbségre szükséges méretezni. Minél jobb hatásfokú a berendezés, annál kevesebb energia szükséges a levegő újbóli felfűtésére.

Mit jelent a hőnyereségek növelése?

 • A passzívháznál nagyon fontos tényező a tájolás.
  Az épület ablakfelületeinek bizonyos részét déli irányba tájolva jelentős szoláris nyereség érhető el a leghidegebb időszakokban is, ez a szoláris nyereség passzívház minőségű ablakok esetén több, mint amennyi az ablak hővesztesége folytán onnan távozik. Nyáron ezeket a felületeket árnyékolással védeni kell a túlmelegedéstől.
 • a passzívház figyelembe veszi az épületen belül keletkező, az emberek, világítás, háztartási és technológiai berendezések hőleadásából származó hőnyereséget is.
A hőveszteségek és a hőnyereségek különbsége adja a fűtési hőigényt.

Mit jelent az állandó és magas szintű komfortérzet?

A vastag hőszigetelés és a háromrétegű üvegezésű ablak nemcsak kiváló hő,- de hangszigetelő is egyben.
A külső határoló szerkezetek belső felülete sokkal melegebb, a sugárzási hőmérséklet és a levegő hőmérséklete közötti különbség csekély, ezért nincs huzatjelenség. A szellőző berendezés biztosítja a por- és pollen mentes tiszta levegőt, állandó hőmérsékletet, kiváló klímát hozva ezzel létre, külső hőmérséklettől, napszaktól, évszaktól függetlenül, így nincs szükség az ablakokon keresztüli szellőztetésre. Ugyancsak a szellőzőrendszernek köszönhető, hogy nincs penészesedés, a relatív nedvességtartalom az optimális tartományban, 35-55% között tartható.

Milyen feltételeknek kell teljesülni a passzívházaknál a Passivhaus Institut előírásai szerint ?

 • az épület fűtési/hűtési energiaigénye nem haladhatja meg a 15 kWh/(m2év) értéket, vagy fajlagos fűtési csúcshőigénye ≤ 10 W/m2
 • összes primerenergia-igénye nem lehet több mint 120 kWh/(m2év), ebben benne van az épület működtetéséhez szükséges összes energiamennyiség: fűtés, használati melegvíz, háztartási és gépészeti áramfelhasználás.
  (A primer energiaigény kiszámításakor a megújuló energiaforrások 0-nak, a gáz 1-nek, a villany 2,5-nek számít.)
 • légtömörsége ≤ 0,6 1/h.
 • túlmelegedés gyakorisága ≤ 10%

A fűtési energiaigényt és az összes primerenergia-igényt PHPP-számítással, a légtömörségi értéket pedig méréssel (Blower-Door teszttel) kell igazolni.

A passzívház számos eleme, berendezése passzívház minősítéssel kell rendelkezzen.

Amennyiben az épület a Német Passzívház Intézet hivatalos minősítésével rendelkezik, minősített passzívházról beszélünk.

Néhány összehasonlító adat:

Fűtési csúcshőigény
hagyományos épületekben: 100-120 W/m2
alacsony energia igényű házaknál: 50-70 W/m2
passzívházban ≤ 10 W/m2
fűtési hőigény
régi építésű ház ~160 kWh/(m2év)
alacsony energia igényű ház, ~65-70 kWh/(m2év)
passzívház ≤ 15 kWh/(m2év)
Falszerkezet U
régi építésű háznál U=1,38 W/(m2K)
általános hőszigetelésű falazat U=0,41 W/(m2K)
passzívház falszerkezet U≤ 0,15 W/(m2K)
Nyílászáró szerkezet
hagyományos ablakok Uw> 1,6 W/(m2K)
új ablakok Uw=1,14 W/(m2K)
passzívház ablakok Uw ≤ 0,8 W/(m2K)
A passzívház a hagyományos épületszerkezetekhez képest ~ 90 % energiát takarít meg.
Ha lakást szeretne vásárolni, kérjük kattintson IDE
Copyrights © 2018 Minden jog fenntartva - Ormay udvar Ingatlanfejlesztő Kft.
Adatvédelmi nyilatkozat

Partnereink

AlbaLux logo Miskolczy Energiaterv logo Exon2000 logo Econix logo
info@ormayudvar.com